PMSZ Körkapcsolás konferencia 2011

HU EN

Körkapcsolás konferencia

Aktuális témát tűzött napirendjére a Magyar Projektmenedzsment Szövetség 15. Körkapcsolás konferenciája, amelyen a projektportfólió-menedzsment elméletének és gyakorlatának kérdéseit vitatták meg a résztvevők.
A konferencia előadói elmondták, hogy miként választják ki a portfólió komponenseit a vállalati stratégia alapján, és rámutattak arra, hogy maga a portfólió is visszahathat a stratégiára. Kitértek a portfólió menedzsment szereplőire és a szempontjaira (üzleti esélyek, ellentmondások kiszűrése, teljesség ellenőrzése, függőségek, kölcsönhatások és erőforrás-igények), valamint arra is, hogy miként mérik a portfólió teljesítményét (mutatók, jelentések, műszerfalak).

A stratégia változásainak követése természetesen másként néz ki stabil üzleti környezetben, és megint másként az üzleti körülmények nagymértékű változásának (pl. válság) időszakában. A portfólió szintű átfogó kockázatkezelés még nem igazán terjedt el a gyakorlatban. Ahol ezzel foglalkoznak, ott a kulcs-erőforrások rendelkezésre állása, a külső szabályozók, a függőségek és a jelentősebb komponens szintű kockázatok állnak az előtérben. Az előadásokat élénk vita követte, egyebek mellett arról, hogy mely tényezőknek mi a szerepe a portfólió-menedzsment eredményes bevezetésében (folyamatok, informatikai rendszer, emberi tényező).

A rendezvényen Pálvölgyi Lajos "Látjuk-e a fától az erdőt?" címmel tartott bevezető előadást.
 
A téma aktualitását jelzi az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent új kötet is a projektportfólió-menedzsmentről, melyre az előadások gyakran hivatkoztak. A könyvről további információ honlapunk Könyvek rovatában található.

A Magyar Projektmenedzsment Szövetség aktuális programjairól a szervezet honlapján található bővebb információ.