Diákprojekt

ÚJ:  a középiskolai projektverseny tájékoztató honlapja elérhető itt:  diakprojekt.hu

 

image

PROMISchool

PROject MindSet In Schools - PROjektet Minden ISkolába

Izgalmas program indult 2018 szeptemberében a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium egyik végzős gimnáziumi osztályában a projektalapú tanulás (project based learning) módszerére építve.

A PROJECON más önkéntes projektmenedzsment tanácsadókkal együtt támogatja ezt az értékes iskolai projektet. A program kidolgozásakor figyelembe vettük a PMI Educational Foundation egyes ajánlásait.

A 12A osztály diákjai öt kisebb csoportot hoztak létre. Mindegyik csoport választott egy-egy projektet. A témaválasztás meglehetősen tág határok között történhetett, azzal a kéréssel, hogy a projekteredmény valamiképpen lehetőleg az iskola tevékenységét segítse. A projektek részletes megtervezésére és ezt követő megvalósítására egy szűk félév állt rendelkezésre. A munka során a résztvevők megismerhették a projektmenedzsment néhány fontosabb fogalmát és módszerét is. A csapatok decemberben nagyszerű projekteredményeket mutattak be.

image

Készülnek a projekttervek - Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium (2018)

 

Projektalapú tanulás

A projektalapú tanulás (vagy projektmódszer) nem újkeletű az oktatásban, napjainkban azonban egyre időszerűbbé és jelentősebbé válik. Olyan fontos kompetenciák fejlődését támogatja, mint amilyen a kommunikáció, együttműködés, kritikus gondolkodás, problémamegoldás, kreativitás és innováció. A projektekben történő közreműködés képessége, valamint kisebb-nagyobb projektek menedzselése, vezetése egyre nagyobb szerepet kap nemcsak a munkahelyeken, hanem a magánszférában is. Ilyen kompetenciákra egyre nagyobb szükség van és lesz a munkahelyen, és a magánéletben is.

Az Óbudai Egyetemen 2018 májusában konferenciát rendeztek a témában. Ismertető cikk elérhető itt >>>

Érdeklődőknek további olvasmány gyanánt a „Projektmenedzsment és projektpedagógia” című tanulmányt ajánljuk, elérhető itt >>>

Részletes beszámoló a projektalapú tanulási programról (konferencia tanulmány 2019) elérhető itt >>>

PMI Hungarian Chapter Volunteers Help Project-Based Learning in High School (PMI Today, 2019) elérhető itt >>>

A Project Management Institute (PMI) Educational Foundation angol nyelvű honlapja elérhető itt >>>

Örömmel vesszük olyan oktatók és gyakorlati szakemberek jelentkezését tapasztalatcsere vagy esetleges együttműködés céljából, akik a projektalapú tanulás módszerét alkalmazzák a közép- vagy felsőoktatásban, vagy ilyen programot szeretnének indítani, vagy szívesen közreműködnének ilyen projektekben. (Elérhetőségünk a lap alján látható.)

 

PMI, PMP, CAPM and PMBOK are registered marks of the Project Management Institute, Inc

image

KAPCSOLAT: Örömmel fogadjuk üzenetét ezen a címen: info@projecon.hu . Vagy e-mail küldéséhez kattintson ide >>>

(c) PROJECON Kft. Minden jog fenntartva.