Az alábbi kötetek a PMI Magyar Tagozat támogatásával és önkéntes szakembereinek közreműködésével az Akadémiai Kiadó gondozásában jelentek meg. Büszkék vagyunk arra a szerepre, amelyet az alábbi szakkönyvek magyarnyelvű honosításában, publikálásában vállalhattunk. Ajánljuk ezeket a hasznos könyveket mindazoknak, akiket a projektvezetés elmélete és gyakorlata közelebbről érdekel.

.

Project Management Institute:

Projektmenedzsment útmutató (PMBOK® Guide) 5. kiadás

image

Akadémiai Kiadó, Budapest, 2013

A könyv eredeti angolnyelvű változata, az „A Guide to the Project Management Body of Knowledge (PMBOK® Guide)”az ezt megelőző kiadásokkal együtt több mint harminc éve a projektmenedzsment szakma vezető kézikönyve, munkaeszköze és olyan alapvető forrásmű, amely nem hiányozhat egyetlen projektvezető könyvespolcáról sem. A könyv ötödik kiadása -- amelynek fordítása a jelenlegi magyar kiadás -- könnyen érthető és megvalósítható formában mutatja be a legújabb eredményeket, ezzel folytatva a projektmenedzsment-kiválóságra törekvés hagyományát.

A Project Management Institute (PMI®) önkéntesei 1983-ban fogtak össze először annak érdekében, hogy összefoglalják a projektmenedzsment ismeretanyagának lényegét. Ma már a PMBOK® Guide a projektmenedzsment világszerte elismert útmutatója és a szakma számára elérhető egyik legjobb és legsokoldalúbb forrásmunka. Napjainkban -- a különböző fordításokat is figyelembe véve -- több mint négymillió példánya forog közkézen. Alapmű többek között a PMP® (Project Management Professional) nemzetközi minősítés megszerzéséhez is.

A PMBOK® Guide ötödik kiadása a projektvezetés összes lényeges aspektusát lefedi. A részletesen ismertetett 47 menedzsment folyamat öt folyamatcsoportba sorolható (kezdeményezés, tervezés, végrehajtás, követés/felügyelet, zárás) és egyben tíz projektmenedzsment tudásterülethez tartozik. A bemutatott tudásterületek a következő témákra koncentrálnak: integráció, terjedelem, ütemezés, költség, minőség, emberi erőforrás, kommunikáció, kockázat, beszerzés és projektérintettek. A szakkifejezések jobb megértését az eredeti angol nyelvű terminológia feltüntetése mellett részletes glosszárium segíti.

A PMBOK® Guide ötödik kiadásának magyar változata a PMI Magyar Tagozat önkéntes közösségének közreműködésével készült, hogy a hiánycikké vált sikeres magyarnyelvű harmadik kiadást a legkorszerűbb tudásanyaggal, az ötödik kiadással váltsuk fel. A fordítás célja volt az is, hogy újabb lépést tegyünk a magyar projektmenedzsment szakmai nyelvének fejlesztése és a fogalomkészlet azonos értelmezése felé.

A kötet megjelenését számos cég és szervezet mellett a PROJECON is támogatta.

Magyar kiadás - projektvezető és fordító: Pálvölgyi Lajos

A könyvismertető letöltése: letöltés >>>

Beszélgetés a magyar kiadás műhelytitkairól: bővebben >>>

A könyv kedvezményes megrendelése: megrendelés >>>

.

Project Management Institute:

Projektportfólió-menedzsment

image

Akadémiai Kiadó, Budapest, 2011

A Project Management Institute (PMI®) szabványai körében fontos helyet foglal el ez a kötet, amely először válik magyarul is elérhetővé az érdeklődők számára. Abban a tipikus helyzetben nyújt segítséget, amikor több projekt és program egyidejű megvalósításából fakadó problémákkal kell szembenéznünk.

Miközben a projektekben történő gondolkodás számos területen hazánkban is egyre jellemzőbbé válik, fel kell tenni azt a kérdést is, hogy a sok projekt együtt vajon optimális rendszert alkot-e az adott szervezetben, és megfelelően támogatja-e a versenyképességet, az erőforrások optimális felhasználását, a szervezet céljait.

Ahogy a pénzügyi portfolió kezelése esetében is a teljes kép, az összeredményesség a legfontosabb szempont, úgy a több paraméterrel és függőségekkel rendelkező projektportfolió-kezelés is eszköz a teljes kép megragadására, az erőforrások optimális felhasználására. A könyv azokat a folyamatokat, eszközöket és módszereket mutatja be, amelyek a projektek és programok megfelelő szempontok szerinti összegyűjtését, értékelését, kiválasztását és egymással összehangolt végrehajtását szolgálják a stratégia célok legjobb megvalósítása érdekében.

A téma aktualitását aláhúzza, hogy a bevált nemzetközi tapasztalatokra, legjobb gyakorlatra épülő hatékony portfoliómenedzsment a szervezeti projektkultúra érettségi fokán is nyilvánvaló előrelépést jelent, és ez a témakör még kevésbé feldolgozott a hazai szakirodalomban

Magyar kiadás - projektvezető és szaklektor: Pálvölgyi Lajos

Háttérbeszélgetés a magyar kiadás készítéséről: bővebben >>>

A könyv kedvezményes megrendelése: megrendelés >>>

.

Alfonso Bucero - Randall L. Englund:

Projektszponzorálás

image

Akadémiai Kiadó, Budapest, 2009

A vezetői elkötelezettség megszerzése és megtartása

A szponzorok a projektek kulcsszereplői. Feladatuk kevésbé ismert, kevésbé vannak reflektorfényben. Ez a könyv felkapcsolta a reflektort. Számomra azt a fontos felismerést is adta, hogy a sikerhez nem elég érteni a szponzori szerepet, hanem azt belsőleg is el kell fogadni, és nap mint nap valóban eszerint kell cselekedni. -- Beck György vezérigazgató, Vodafone Magyarország.

A magyar nyelvű projektmenedzsment szakirodalom örvendetes bővülése egyre több hazai szakember számára teszi hozzáférhetővé a szakma legkorszerűbb ismereteit. Ezek közül az ismeretek közül a világgazdasági válság és a pénzszűke időszakában különösen fontos az üzleti szempontokat is érvényesítő szponzorálás kérdésköre. Ez a könyv a szerkesztők és a kiadó megalapozott választását tükrözi a témakörben. -- Török Ádám, akadémikus.

A könyv egyebek mellett a következő kérdésekkel foglalkozik: miben áll a szponzor szerepe és felelőssége, hogyan nyerhető meg valaki a szponzori szerepre, miként tartható fenn a szponzorálás, milyen legyen a kapcsolat az ügyfél oldali szponzorral, hogyan működjön a projekt irányító bizottság, miben áll a szponzorálás és a vállalati kultúra kapcsolata, hogyan kapható visszajelzés a szponzorálás végrehajtásáról, miként fejleszthető a szponzorálás, és hogyan segítheti a tudásmenedzsment a projektet.

Magyar kiadás - projektvezető és szaklektor: Pálvölgyi Lajos

A könyv kedvezményes megrendelése: megrendelés >>>

.

Project Management Institute:

Projektmenedzsment útmutató (PMBOK® Guide) 3. kiadás

image

Akadémiai Kiadó, Budapest, 2006

A kötet a PMI® közismert kézikönyvének, az „A Guide to the Project Management Body of Knowledge (PMBOK® Guide)” harmadik kiadásának magyar nyelvű fordítása. A magyar terminológia kialakítását és a fordítás szakmai ellenőrzését a megjelenést megelőző évben több mint 30 önkéntes szakember végezte. A PMBOK® Guide a projektvezetők bibliájának is tekinthető megkerülhetetlen alapmű, amely ezzel a fordítással először vált elérhetővé magyar nyelven az olvasók számára. A könyv tartalmazza a projektmenedzsment amerikai ANSI szabványát is (ANSI/PMI 99-001-2004). A kötetet a PMI® rendszeresen frissíti.

A mű széleskörű elterjedtségére jellemző, hogy az addigi összesen három kiadás a különböző nyelvű fordításokat is figyelembe véve 2006-ig közel kétmillió példányban kelt el szerte a világon. A harmadik kiadás a korábbinál még nagyobb hangsúlyt fektet a projektmenedzsment öt meghatározó folyamatcsoportjára (kezdeményezés, tervezés, végrehajtás, követés és felügyelet, zárás). A bemutatott 44 menedzsmentfolyamat továbbra is egyértelműen hozzárendelhető a már említett öt folyamatcsoporthoz, és a korábbi kiadások alapján jól ismert kilenc tudásterülethez, mely tudásterületek a következő témákat ölelik fel: integráció, terjedelem, ütemezés, költség, minőség, emberi erőforrás, kommunikáció, kockázat és beszerzés. A magyar változatot az Akadémiai Kiadó a PMI Magyar Tagozat közreműködésével jelentette meg, Kroó Norbert akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia alelnökének előszavával. Ez a sikeres kiadás könyvárusi forgalomban ma már nem kapható.

Magyar kiadás - projektvezető és szaklektor: Pálvölgyi Lajos

Háttérbeszélgetés a magyar kiadás készítéséről: bővebben >>>

.

image

PMSZ Szakmai Teadélután (2018). Fotó: Csényi Sándor.

.

PMI, PMP, CAPM and PMBOK are registered marks of the Project Management Institute, Inc

image

KAPCSOLAT: Örömmel fogadjuk üzenetét ezen a címen: info@projecon.hu . Vagy e-mail küldéséhez kattintson ide >>>

(c) PROJECON Kft. Minden jog fenntartva.